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TO:    GENERAL ACUTE CARE HOSPITALS 
  ALTERNATIVE BIRTHING CENTERS   
 
SUBJECT: CALIFORNIA DOMESTIC PARTNER RIGHTS AND RESPONSIBILITIES 

ACT OF 2003-EFFECTIVE JANUARY 1, 2005 
 
Background: 
 
The California Domestic Partner Rights and Responsibilities Act of 2003 (Statutes of 
2003, chapter 421 (A.B. 205)) and subsequent amendments (Statutes of 2004, chapter 
947 (A.B. 2580)) extend most rights and duties of marriage granted under state law to 
persons registered as domestic partners on and after January 1, 2005.  
 
What is the role for Hospitals? 
 

 
 
 
 

 
Dom
 
The 
marr
Pate
fathe
 
As o
regis
marr
eithe
state
partn
inse
to st

 

The main activity performed by hospitals that will be affected by this new 
law is the birth registration process. 

These requirements are effective as of January 1, 2005. 

 

estic partners are to be treated as spouses. 

current practice in completing a birth certificate is to ask a birth mother if she is 
ied, and to insert her spouse’s information if she is married, or to advise her of the 
rnity Opportunity Program (POP) if she is not married and wishes for the child’s 
r’s name to be inserted in items 6A, 6B, and 6C. 

f January 1, 2005, equal consideration must be given to birth mothers with state-
tered domestic partners.  Accordingly, if a birth mother states that she is not 
ied, she should be asked if a second parent should also be listed on the certificate, 
r because the father has signed a POP form, or because the birth mother is a 
-registered domestic partner.  If she responds she is a state-registered domestic 
er, then, if she wishes, her state-registered domestic partner’s name is to be 

rted in the “Father” fields, items 6A, 6B and 6C.  It is the birth mother’s responsibility 
ate if she and her partner qualify as state-registered domestic partners.   
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When completing the birth certificate at the hospital, no validation or “proof” of the 
marriage or the spouse’s name is required of birth mothers stating that they are married.  
Similarly, if the birth mother states she qualifies as “a state-registered domestic partner,” 
no validation or “proof” is required of the state-registered domestic partnership or the 
domestic partner’s name.     
 
During the birth registration process, the following procedures should be followed: 
 

! For the “Mother of Child” fields, insert the notation “Parent-” (without quotes) in 
front of the first name of the birth mother in field 9A, and then insert her first 
name.  
Use items 9A (first/given name), 9B (middle name) and 9C (last/family name) on 
the Birth Certificate.   

 
! For the “Father of Child” fields, a birth mother may provide her registered 

domestic partner’s name to be inserted in items 6A (first/given name), 6B (middle 
name) and 6C (last/family name) on the Birth Certificate.  
If provided, insert the notation “Parent-” (without quotes) in front of the first name 
of the registered domestic partner in field 9A, and then insert the middle and last 
name in the appropriate fields.   

 
Note:  In the next revision of the birth certificate form we plan to include the term 
“Father-Parent” and “Mother-Parent” in the appropriate fields.  
 

For surrogacy situations, hospitals should refer to pages 205-207 of the Office of Vital 
Record’s Birth and Death Registration Handbook or to ACLs 04-02 and 04-07. 
 
The confidential information in the bottom half of the Birth Certificate is used for public 
health purposes only.  Birth mothers who are registered domestic partners may provide 
the personal information for the genetic parents in items 18-23C. If this is not acceptable 
to the parents, the items may be withheld.   
 
Legal cites for the new requirements: 
 

! Rights and duties of spouses under state law extended to state-registered 
domestic partners. 

 
“Registered domestic partners shall have the same rights, protections, and benefits, and 
shall be subject to the same responsibilities, obligations, and duties under law …as are 
granted to and imposed upon spouses.” (Fam. Code § 297.5 (a).) 
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“The rights and obligations of registered domestic partners with respect to a child of 
either of them shall be the same as those of spouses…”  (Fam. Code § 297.5 (d).) 
 
“Registered domestic partners shall have the same rights regarding nondiscrimination 
as those provided to spouses.” (Fam. Code § 297.5 (f).) 
 

! Public-use forms to include appropriate references to state-registered 
domestic partner, parent, or state-registered domestic partnership. 

 
“…In the usual course of reviewing and revising all public-use forms that refer to or use 
the terms spouse, husband, wife, father, mother, marriage, or marital status… 
appropriate references to state-registered domestic partner, parent, or state-registered 
domestic partnership are to be included.” (Govt. Code § 14771 (a) (14).)  
              
Note: The state Office of Vital Records is in the process of reviewing and revising its 
forms to conform to this requirement. 
 

! Substantially Equivalent Domestic partnerships from other states are valid 
in California. 

 
“A legal union of two persons of the same sex, other than a marriage, that was validly 
formed in another jurisdiction, and that is substantially equivalent to a domestic 
partnership as defined in this part, shall be recognized as a valid domestic partnership 
in this state regardless of whether it bears the name domestic partnership.”  (Fam. Code 
§ 299.2.) 
 
Questions concerning these requirements should be directed to your local County 
Registrar of Births and Deaths. 
 
These new requirements are effective January 1, 2005.  The Birth and Death 
Registration Handbook amendments will be issued shortly.   
 
Sincerely,  
 
Original signed by: 
 
Michael L. Rodrian  
State Registrar 
 
cc:  County Registrars of Births and Deaths 
       Chief Deputy Registrars of Births and Deaths 
       County Recorders 


